Inflaatioon on viime vuosina törmännyt jokainen, joka on seurannut uutisia ja mediaa. Inflaatio vaikuttaa talouteen ja yhteiskunnan toimintaan monin eri tavoin. Mutta mitä inflaatiolla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa lainoihin? Tässä artikkelissa tutustumme inflaation syntyyn ja vaikutuksiin.

Inflaation syyt ovat moninaiset

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä ja hintojen nousua. Samalla rahamäärällä saa siis ostettua vähemmän tavaroita tai palveluita kuin ennen inflaatiota. Kaikki hinnannousut eivät kuitenkaan ole inflaatiota, vaan ilmiöstä puhutaan vasta, kun hintataso nousee yleisellä tasolla pitkäjänteisesti.

Mistä inflaatio sitten johtuu? Siihen on useita syitä. Yksi tilanne on, että keskuspankki päästää liikkeelle niin paljon rahaa, että sen arvo laskee. Tavaroiden ja palveluiden valtava kysyntä tai nousseet tuotantokustannukset saattavat nostaa hintoja ja aiheuttaa inflaation. Jos harkitsee lainan ottamista inflaation aikana, on syytä vertailla erilaisia lainoja. Tämän voi tehdä osoitteessa Rahalaitos.fi: sivusto vertailee yksityis- ja yrityslainoja maksutta ja nopeasti.

Inflaatioprosentti kertoo tilanteesta

Inflaatio näkyy nopeasti kuluttajien ja yksityishenkilöiden arjessa. Hinnat nousevat ruokakaupoissa, kiinteistökaupoissa ja vaikkapa polttoainemittareillakin. Osa hinnoista nousee toisia nopeammin, mutta pääsääntöisesti kaikki hinnat nousevat inflaation aikana. Tämä johtuu siitä, että tuotteiden valmistukseen tarvitaan aina sähköä, vettä ja raaka-aineita, jotka ovat kaikki nostaneet hintojaan.

Suomessa nähtiin vuonna 2022 noin 7% inflaatio. Yleensä inflaatio on noin 2%, joten nykyiset luvut ovat korkeita. Tämä johtuu maailmantilanteesta ja sen vaikutuksista energian hintoihin, jotka ovat nousseet erittäin korkealle. Inflaatioprosentin odotetaan laskevan tulevaisuudessa.

Inflaatio näkyy myös lainoissa

Inflaatio syö rahan arvoa ja samalla myös velan arvoa. Inflaation kiihtymisen onkin nähty olevan lainanottajalle hyväksi ja lainanantajalle puolestaan huono asia. Nopean inflaation on nähty lyhentävän suomalaisten lainaottajien lainoja samalla, kun palkat ovat olleet nousussa.
Asuntolainan ottaneille ikävän seikkana on markkinakorkojen nousu, joka seuraa inflaation perässä. Pitkän maksuajan lainoissa pienikin koronnousu voi tarkoittaa jopa tuhansien eurojen lisämaksuja.

Inflaation aikana lainaa voi silti ottaa huoletta. On kuitenkin hyvä pohtia omaa taloudellista tilannetta realistisesti ennen lainan ottamista ja miettiä, kuinka suuren lainan ottaa ja minkälaiset ehdot lainalla on.

Miten kilpailuttaa paras laina

Paras laina voi olla vaikea löytää, joten kilpailuttaminen on tärkeää. Kilpailuttamisen avulla voi vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia lainoja ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Ensimmäinen askel kilpailuttamisessa on selvittää, mikä vaihtoehdoista tarjoaa järkevimmät lainan kokonaiskustannukset. Tarkistamalla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamat korot ja muut kulut saa selville, mikä on halvin ja järkevin vaihtoehto juuri omiin tarpeisiin. Kun halvin vaihtoehto on selvitetty, kannattaa perehtyä myös muiden tarjousten ehtoihin. Esimerkiksi erilaisten lyhennysvapaiden mahdollisuuksia ja takaisinmaksuaikojen pituuksia kannattaa vertailla ja varmistaa näin, ettei maksa turhaan ylimääräisiä kuluja.

Kilpailuttamisen jälkeen voi hakea lainaa suoraan pankista tai rahoituslaitoksesta. Kaikkiin ehtoihin tulee kuitenkin muistaa perehtyä huolellisesti ennen lainan hyväksymistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *